onsdag 13 augusti 2008

Roadtrip dag 1

Första dagen på våran Roadtrip började lugnt. Medans förarna var och hämtade bilen tog jag en sväng och kollade på en lägenhet och han precis packa ihop min sparmssamma packning innan de dök upp med vårt vrålåk runt fyratiden. Jag, Johan och tre fransmän, Alex Louis och Clement tryckte in vår packning i den minimala bagageluckan (en stor del av den togs upp av 2 extrasäten) och for söderut. Vår första anhalt på vägen blev Staden Dajia där vi skulle hämta upp Johans Taiwanesiska kompis Serene. Hon var dock lite sen men tipsade oss om ett väldigt stort tempel som skulle ligga i staden så vi letade runt lite efter detta. Vi hittade snart ett tempel som dock var ganska litet så vi fortsatte och stötte till slut på en gigantisk tempelliknande byggnad. I tron om att detta var det stora templet strosade vi runt lite där och tittade. Tyvärr höll stället på att stänga när vi kom så vi blev snart utschasade.

Serene lyckades kontakta oss igen och vi åkte tillbaks till det första templet som låg ytterst centralt för att hitta ett ställe att äta på. När vi väl mötte upp med Serene tog hon oss genast till det stora templet... som visade sig vara det första. Vi kunde inte gärna göra annat än fråga vad hon menade med att detta skulle vara ett stort tempel, vi hade trotts allt sett större i andra städer. Det visade sig att det hon menade var att templet var tillägnat en stor gudinna, som förövrigt hette Mazu. tydligen är hon såpass populär att folk gör pilgrimsfärder till just detta tempel. Efter att Serene och hennes kompis hade tillbett gudinnan tog vi oss till en resturang för att äta lite av traktens berömda mat. Jag har fått lära mig att det är så taiwaneser gör när dom reser. Man måste äta av traktens mest kända maträtt(er), vissa hävdar till och med att man inte varit där om man inte gjort det.

Efter tempelbesök och mat hoppade vi in i bilen igen och fortsatte söderut längs västkusten  till staden Tainan. som synes skiljer Tainan inte nämnvärt från Taiwan. Detta beror på att Tai i tainan står för just Taiwan. Nan är helt enkelt väderstrecket söder och kollar man närmare så märker man att pei i taipei (Taipei borde för övrigt uttalas Taibei, det har bara romaniserats olika av någon anledning) är norr och dong i Taidong betyder öst. Man har helt enkelt döpt städerna efterderas väderstreck i förhållande till mitten av taiwan. Märkligt nog heter inte den stora staden mitt på västkusten Taixi, den heter Taizhong vilket  betyder Taiwan mitten (jämför med mittens rike, Kina, Zhongguo).

Nu blev det kanske väl mycket språkrelaterad kuriosa för en del, ni som tycker det kan skippa det förra stycket. I Tainan letade vi reda på ett hotel, knappt 100 SEK för ett dubbelrum inklusive frukost är helt ok tycker jag, och gav ov sedan ut på en liten nattlig tur. Vi hittade en trevlig, liten, traditionell resturang/affär som såg precis ut som en affär skulle gjort på 50 - eller 60-talet. förutom god mat fick vi testa ett kul litet spel/lotteri där man man hade en massa små rutor med bilder som lock på en låda. Man valde en bild och tryckte hål på den med fingret och fiskade upp innehållet  - ungefär som en kombination av fiskdam och en julkalender. Här bestod innehållet i en liten lapp som antingen gav rabbat i affären eller en direkt vinnst. Efter lite mat och lotterier avslutade vi kvällen med en öl på en bar i Tainan.

Inga kommentarer: