måndag 16 februari 2009

Knät i taiwan del två

När vi kommit tillbaka från Taroko gorge sover vi länge men dagens aktivitet sker på kvällen så det gör inget. Kai knackar på runt 3-tiden, strax efter att jag ätit frukost, han fixar fram lite information på nätet och sen sticker vi iväg mot Taipei. Vi ska på en Lantern festival, egentligen det enda firandet jag får av det Kinesiska nyåret. från Taipei blir det en otroligt lång resa med lokaltåg till en ort jag inte minns namnet på. Väl där är det fullt med folk som skjuter fyrverkerier och skickar upp stora papperslyktor i skyn. Papperslyktorna fungerar ungefär som varmluftsballonger, med en bunt brinnande papper i nederändan som fyller lyktan med het luft så att den svävar uppåt.



Viu käkar en bit mat innan vi går till festivalområdet och vi har tur. Vi hinner precis dit innan det sista stora släppet av lyktor - det är detta som är själva firandet, ett par hundra människor samlas och skriver sina änskningar på ett hundratal ballonglyktor som man sedan skickar upp samtidigt. När ljusen släcks och alla lyktor tänds så är det en slags tyst vördnad som fyller torget och sen - utan någon märkbar signal - släpper alla taget och med ens fylls luften med glada hurrarop och hundra lysande bollar som svävar uppåt. Det hla kan sammanfattas i ett ord, Mäktigt!







Självklart vill vi också skicka upp en lykta så vi letar reda på en affär och köper en. Efter att vi hittat lite färg skriver vi ner allt från fred på jorden till pengar, hälsa och lycka som önskningar. Vi får hjälp att haka på brännslet - så kallat spirit money, låtsas pengar som Taiwaneserna brukar bränna som offer i templet - och tända lyktan. Sen står vi där och håller i tills vi känner att den vill iväg och vi släpper upp den mot skyn. Allt som återstår nu är att hoppas att gudarna fångar in vår lykta och uppfyller våra önskningar.





Inga kommentarer: