måndag 7 juli 2008

Jungelfloder och nattmarknader

I helgen var vi på vårt första äventyr, eller så gott som allt här är ett äventyr, men detta var vårt första riktiga. Efter lektionen på fredagen ringde kristina - hon som äger den enda guidboken - och bokade rum åt oss som inte var med i planerna från början medan vi packade ihop lite grejor. Vi tog bussen in till stan och därifrån tåget in till Taipei där vi bytte till en buss upp i bergen. Då det var en lite längren sträcka räknade vi med att det skulle vara någon form av långfärdsbuss, men icke! Det var en vanlig stadsbuss, och full dessutom så jag fick stå i 45 min när vi ringlade oss upp bland skogsklädda, dimhöljda berg.

Vi kom fram i en liten ort kallad Pinglinsom liggeruppflugen bland bergstoppar och teodlingar. Efter en intressant måltid bestående av bambuskott i majonäs (tror vi det var), fruktansvärt goda friterade teblad och orchidevårrullar blev vi upphämtade av en kille vid namn King Kong. Han körde oss till en liten camp som skulle vara vår utgångspunkt för våra äventyr i trakten. Eftersom Karin fyllde år köpte vi ett par öl och satt hela kvällen och spelade kort och hade trevligt. Frammåt kvällskanten gick vi ned till den lilla floden och tog ett bad i nästan fullkomligt kolmörker.

Dagen därpå var jag uppe tidigt och tog et morgondopp innan de andra vaknade. Tyvärr visade det sig att den forsränning vi planerat inte kunde bli av eftersom vattennivån var för låg. Några av oss valde då att ta det lugnt medan jag, Kristina och Lill-Hampus (den yngre av två) tog oss in till Pinglin och hyrde ett par cyklar. Vi cyklade en liten bit i det fina landkspet under gassande sol tills vi hittade en lite gångstig ut i jungeln som vi valde att följa. När stigen tog slut vandrade vi ned till floden och - i brist på badkläder, de hade vi lämnat vid cykeluthyrningen - badade näck med hopp om att inen skull komma och upptäcka oss. Det var helt otroligt härligt att ta en simtur här mitt i jungeln.

Väl tillbaks i Pinglin tog vi en kort tur på temuseet. Folk snöar in sig på allt möjligt, frimärken, kylsystem i datorer och tydligen också te. Det var, kanske inte intressant, men fascinerande att se. När alla var klara på temuseet begav vi oss hemmåt, jag, Karl-Johan och Kristina valde dock att stanna i Taipei en natt. Kvällen ägnade vi åt att gå på en av Taipeis stora nattmarknader, först utforskade vi matområdet och hittade en del spännande saker att äta bl.a. kanderade jordgubbar och friterat bröd. Därefter gick vi till affärsdelen som var en enda lång gata med nattöppna butiker och små stånd. Vi lät oss sväljas upp av folkmassan som sakta rörde sig frammåt och hör och var tröngde vi oss ut för att kolla på kläder eller kitsch och krimskrams. Efter två timmar kändes det som om vi skulle dö på stället så vi hittade en flyktväg ut på en större gata och rörde oss samma sträcka åt andra hållet på 5 minuter.

På söndagen åt vi en mycket märklig frukost mest bestående av sojamjölk innan jag och Karl-Johan skilldes åt från Kristina. Vi två ägnade dagen åt at kolla på elektronik inne i Taipei, mest för att skaffa oss en uppfattning mer än för att köpa något. Medan vi utforskade ett varuhus i jakt på elektronik stöttet vi på några spännande saker. Vi tänkte ta hissen upp och rulltrappan ned, men när vi gjorde det kom vi först till en skola, och våningen efter det fanns ingen dörr, det var först ytterligare ett steg längre ned som varuhuset var. Vi hittade även en affär som sålde väldigt, väldigt, väldigt seriösa dockor som sammlar objekt och snubblade till slut in i en enorm porraffär. Det var verkligen skrämmande hur mycket porr det fanns, både med riktiga tjejer och tecknade och allt verkade vara inriktat mot ungdomar. Lagom till eftermiddagen åkte vi hem till Hsinchu, trötta men nöjda efter en härlig helg.

Inga kommentarer: