torsdag 16 juli 2009

Xitang, Shanghai, Beijing

Vår andra dag I Xitang la vi på att vandra runt längs samma gator och kanaler och se hur stället såg ut I dagsljus. Det var fint men lite av magin från kvällen innan var borta. Dock såg man mer av de gammla husen och några mindre båtar som paddlades runt av äldre herrar som noggrant fiskade upp vartenda löv och varenda bit skräp som flöt längs floden. Det var väldigt mysigt att vandra runt I stan även I dagsljus och framförallt såg man en del av det som inte lystes upp av de röda lyktorna kvällen innan. Starx utanför det stora turiststråket fann vi ett gäng små båtar som låg närmast permanent förankrade. Folket som levde på båtarna verkade ha ett väldigt lugn och avslappnat liv men riktigt var de fick sitt levebröd ifrån kan jag inte säga. 


Huvudkanalen i dagsljus

Skräpplockande

En Kanal och en Anders



Folk som lever i fiskebåtar



När vi sett så gått som hela staden, eller I alla fall de intressanta delarna av den, tog vi oss till bussstationen och hade turen att fånga en få direktbussar hem till Shanghai. På kvällen sen gick vi ut till den Uigriska resturangen som jag fått rekommendationer om och åt fantastiskt gott lammkött.  

Jag gillar Shanghai, men för att komma iväg från Kina måste man ta sig till Beijing så nästa dga blev en lugn dag. Vi sov länge och packade sen ihop våra saker och tog flyget till Beijing. Att det blev flyg och inte tåg beror på att vi försökte boka tågbiljetter via internet men kom tre minuter försent för “boka 11 dagar innan avgång”-regeln. När vi kom fram till beijing efter många om och men med försenade flyg och så checkade vi in på vårt hostel och drog sen till OS arenan. 

Jag hade ju självklart varit där innan men inte på kvällen. Hela arenan men framförallt vattenkuben är en ljusshow på kvällen. Kuben, som inte är mycket att ha I dagsljus är riktigt snygg på natten – dess ganska speciella väggar skiftar I alla möjliga färger. 


OS arenan

Vattenkuben i rött...


Och i blått.

Inga kommentarer: