onsdag 22 juli 2009

Naadam festival

Naadam festivalen, det största sportevenmanget i Mongoliet. Mongoler från vida omkring kommer till Ulaanbaator för att tävla i de tre manliga grenarna, hästkapplöpning brottning och bågskytte. Vi lyckades få biljetter till invigningen till ungefär halva orginalpriset och gick in på arenan. invigningen var pampig på ett lite lantligt sätt. De hade gjort sitt bästa för att göra en Os-liknade invigning men känslan förtogs liteav den lite sunkiga, nedgångna stadion. Föreställningen bestod av en marschorkester som spelade pampig musik  som akompanjemang till ett gäng ryttare i Djingis Kahn uniformer som kom in i formation och därefter ett tal från presidenten. Sen var det uppvisning från några gymnaster och mer hästar. De fick till och med in en kille som gled in på linbana för att sedan anföra ryttarskaran men det allra häftigaste var ett gäng som red in och gjorde trix från hästryggen. i västvärlden gör man trix på skateboard och motorcykel, i Mongoliet gör man trix på häst.

Invigningen, ryttare kommer in till pampig musik


Uppvisning av gymnaster

Efter invigningen gick till marknaden utanför arenan och skaffade lite mat och sen till bågskyttet. Alla skyttar bar traditionella kläder, långa rockar - oftast i grått - och med ett orangt band runt midjan och där till en rund hatt med en stor spik mitt på huvudet. Bågarna var traditionella mongoliska hästbågar, kompositmaterial och andra moderniteter var knappast att tänka på. Det var kul att se till en början men jag tröttnade rätt snabbt och gick för att se brottningen istället.


Bågskyttar på rad


Och på nära håll, kvinnor får också vara med här

Brottningen går ut på att män i stövlar, kalsonger och korta jackor försöker vräka ner varandra på marken. Ingen begränsning i yta eller tid, de brottas i stående läge tills någon ligger ned. Vinnaren vänder sig sedan mot publiken och viftar med armarna i luften på ett örnliknande sätt. En tuff sport tycker jag, roligare att se än bågskyttet.  Hästkapplöpningen blev inget av för vår del eftersom den ägde rum 40 kilometer utanför staden och det var träligt med bussar dit. Vi avslutade dagen med Mongolian Barbeque och även om det finns hemma ska man ju ha ätit det här bara för att.


Brottning pågår mest överallt


Det kanske inte syns så bra men killen i mitten har just vunnit

Inga kommentarer: