torsdag 14 augusti 2008

Roadtrip dag 3

Den 8e augusti eller ba ba som kineserna säger är den tredje dagen på vår resa. Ba ba skiljer enbart i ton från ordet baba, kinesiskans ord för pappa och därav är den åttone augusti fars dag, lika enkelt att komma ihåg som finurligt. Vi tar oss in till centrala Kaosiung och möter upp med Serenes kusin som bor i staden och har lovat att visa oss runt. Vi börjar med en tur ut till hamnområdet där ett av stdens universitet är beläget precis vid vattnet. Intill universitet hittar vi en trappa upp på klipporna till ett gammal britiskt konsultat eller liknande. Bortsett från den typiska gammaldags västerländska stilen är det inte mycket att se...ända tills man kommer ned till källaren. Där hittar vi en fängelsehåla men den saknar de sedvanliga gallerna för fönsterna och dylikt. Däremot är det pyttelitet. Alla dörrar är supersmå och det är lågt till tak så det räcker, till och med jag får gå dubbelvikt, när nog bokstavligt talat. 

Efter att jag lyckats fly genom ett av fängelsets fönster (det finns en mycket fin bild på flyktögonblicket) tar vi oss till en färja som leder oss till en liten ö i hamninloppet. När vi kommer ner till vattnet kan jag inte hålla mig längre, jag bara måste bada. bristen på badkläder kan inte hindra mig, jag låtsas helt enkelt att mina tjusiga taiwanesiska kallingar är ett par badbyxor. Jag har dock badat klart inom ett litet tag och vi vandrar i gassande sol bort till starlight tunnel. Detta är en tunnel på ca 200 m med en massa lysande stjärnbilder i taket där det är behagligt svalt. På andra sidan tunneln hittar vi ett buskage som man inte får simma i - det fanns faktiskt en skylt - och en liten  gångväg. Vi följer vägen runt öns ena spets och stannar till ett tag för att utforska en liten grotta som tycks bebodd av hemlösa. 

Vi kommer tillbaks till utkanten av den lilla staden på ön och hittar en kiosk som söljer dricka. I den gassande solen har vi gjort slut på det mesta av vår vatten. Jag köper en rätt rolig liten dricka som man öppnar genom att slå till på toppen med en liten plupp. Pluppen i sin tur trycker loss en spelkula som rammlar ned i flaskan och du kan dricka. När den är uppdrucken är det bara att skruva av toppen och du får ut din spelkula.

Efter lunch tar vi färjan in till land igen och käkar efterrätt på ett ställe som är känt för sina krossade is. alla väggar är fulla med klotter men det känns som att det ska vara så. Jag tar ett kort på detta, går ett steg och helt utan anledning slutar kameran att fungera - fasen också. Vi fortsätter rundturen med att åka till Taiwans näst högsta byggnad men åker inte upp till toppen då det är för dyrt. Istället tar vi oss bort till IKEA och vandrar runt i en timme eller två. Till slut hamnar vi i mataffären och jag köper en påse Kexchoklad. Vi passar även på att äta här. Efter nästan fem veckor i detta land med nästan enbart kinesisk mat känns IKEAs köttbullar som en riktigt lyxmåltid.

I enlighet med roadtrippens tradition förflyttar vi oss in mot staden frammåt kvällen och tar ett par öl på en bar, denna gång framför en storbilds TV som visar OS invigningen där Taiwan tågar in som ett eget land under namnet Chinese Taipei.

Inga kommentarer: